Wednesday, June 27, 2007

Corporate Dinner in Malaysia.

Datin Ezurin Yusnita binti Abdul Malik, wife of Melewar group board member, Tunku Dato’ Ya’acob bin Tunku Tan Sri Abdullah. Seksi totally hot lady. plus with some champagne on her hand,she stole the spot light that night..view her official info here.

cat with wings??

nice looking cat though, plus it can fly.....

Aku yg Nakal

hari tu gi tujuh sebelas (seben eleben).. beli la skit barang.minum ali cafe power root,pastu aku pun cuba beli satu benda nih.. member aku kata ni "barang baik" guess what?

applause please. so now your friend (me!) have turned into a real man.. yes it is. however if you are thinking truly out of the box and went straight into boxer, you'll be very wrong.its actually a...


hahahhha.....jangan marah yea...

Good bye Wolverine...

Bekas juara gusti mati bunuh diri

FAYETTEVILLE, Amerika Syarikat (AS) 26 Jun – Bekas juara gusti dunia, Chris Benoit, 40, ditemui mati bersama isterinya, Nancy serta anak mereka, Daniel, 7, di rumahnya, di sini, semalam.

Jurucakap polis, Detektif Bo Turner berkata, daripada siasatan awal, pihaknya percaya Benoit mungkin membunuh isteri dan anaknya itu sebelum dia membunuh diri.

“Bagaimanapun kami masih meneruskan siasatan dan keputusan sebenar akan diperolehi selepas proses bedah siasat,” kata Turner kepada stesen televisyen tempatan, WAGA.

Benoit pernah menjadi juara gusti heavyweight dunia, juara Intercontinental serta menjuarai beberapa pertandingan beregu yang dianjurkan oleh World Wrestling Entertainment (WWE).

Friday, June 8, 2007

The world's 10 most powerful brands

petikan dari
The world's 10 most powerful brands.
1. Google
Google, with a brand value of $66.434 billion, is the world's most powerful brand.
The global search engine giant was started as a research project in January 1996 by Larry Page and Sergey Brin, two Ph.D students at Stanford University, California. Google Inc was incorporated on September 7, 1998, at a friend's garage in Menlo Park, California. The company, known for its innovations and stupendous growth rate, went public on August 19, 2004.
Page and Brin's search engine was originally called BackRub. The name 'Google' originated from 'googol,' which refers to the number represented by a 1 followed by one-hundred zeros.
Eric E. Schmidt is the CEO of Google, while co-founder Sergey Brin and Larry page are Technology President and Products President, respectively.
The company is listed on the Nasdaq stock exchange under the symbol GOOG. 'Google' is now a verb, having found its way into the dictionary. It means 'to use the Google search engine to obtain information on the Internet.'

A sign outside of the Google headquarters in Mountain View, California. Photograph: Justin Sullivan/Getty Images

2. GE (General Electric)
General Electric's brand value has been estimated at $61.880 billion, making it the world's second most powerful brand.
GE is a giant US multinational, with headquarters in Fairfield, Connecticut, engaged in technology and services industries. It is the world's second largest company in terms of market capitalisation.
The famous inventor Thomas Alva Edison opened a new laboratory in Menlo Park, New Jersey in 1876, where the incandescent electric lamp was invented. By 1890, Edison formed the Edison General Electric Company. In 1879, Elihu Thomson and Edwin J. Houston formed the Thomson-Houston Electric Company to rival Edison's firm. However, in 1892, both the companies merged to give birth to the General Electric Company.
GE slowly began to diversify its operations. Today its businesses span information technology, financial services, industrial technology, aviation, healthcare, oil and gas, films and entertainment, theme parks, locomotives, insurance, etc. In India, too, GE's enjoys widespread presence.
Jeffrey Immelt is GE's chairman & CEO; while Keith Sherin is the CFO, and Robert Wright is GE vice chairman.

3. Microsoft

Microsoft Corporation is the world's largest software company, with global annual revenue of over $44.28 billion. With a brand value of $54.951 billion, it also is the planet's third most powerful brand.
Bill Gates, the world's richest man, is the executive chairman of the software giant which he co-founded along with Paul Allen in 1975. On June 25, 1981, the company was incorporated. On August 12, 1981, IBM introduced its personal computer with Microsoft's 16-bit operating system, MS-DOS 1.0. On Feb 26, 1986, Microsoft moved to corporate campus in Redmond, Washington, and on March 13, 1986, Microsoft stock went public.
On May 22, 1990, Microsoft launched Windows 3.0.
On November 20, 1985, Microsoft released its first retail version of Microsoft Windows, originally a graphical extension for its MS-DOS operating system.
Gates is equally admired for his insight and criticised for his business tactics.
Steve Ballmer is the company's CEO, while Ray Ozzie is chief software architect. Microsoft employs 76,000 people across 102 countries.

The Microsoft logo at the company's office in Herndon, Virginia. Photograph: Paul J Richards/AFP/Getty Images
4. Coca-Cola

Coca-Cola's brand value has been estimated at $44.134 billion, making it the world's foruth most powerful brand.
Coca-Cola, a carbonated soft drink, was intended as a patent medicine when it was invented in 1885 by Dr. John Stith Pemberton in Covington, Georgia. It was then called Pemberton's French Wine Coca.
Pemberton's partner and bookkeeper, Frank M Robinson, suggested the name and penned the now famous trademark 'Coca-Cola' in his unique script. Coca-Cola was bought over by businessman Asa Griggs Candler in 1887 and incorporated it as the Coca Cola Company in 1892. Griggs made the brand a force to reckon with through his marketing strategies. Coca-Cola was sold in bottles for the first time on March 12, 1894.
In 1919, a group of investors headed by Ernest Woodruff and W C Bradley purchased The Coca-Cola Company for $25 million. Coca-Cola is also the world's best known brand.
E Neville Isdell is the company's chairman and chief executive officer.

The outside of Coca-Cola headquarters in Atlanta, Georgia. Photograph: Doug Collier/AFP/Getty Images

5. China Mobile

China Mobile is the world's 5th most powerful brand with a value of $41.214 billion.
China Mobile Communications Corporation, also known as China Mobile or CMCC, is China's largest mobile phone operator.
It is the world's largest mobile phone operator ranked by number of subscribers, with over 296 million customers. By turnover it is second to Vodafone, which owns 3.3% of the China Mobile. A state-owned enterprise, it was spun off from former monopoly China Telecom in 2000, and now has a 65% share of the highly competitive Chinese mobile market.
China Mobile is the largest company registered in Hong Kong.
Wang Jianzhou is the telecom major's chairman and CEO.

6. Marlboro

Marlboro's brand value has been estimated at $39.166 billion, making it the 6th most powerful brand.
Marlboro, made by Altria, is the world's best selling cigarette brand. It is famous for its billboard advertisements and magazine ads of the Marlboro Man.
Philip Morris, a London-based cigarette manufacturer, created a New York subsidiary in 1902 to sell several of its cigarette brands, including Marlboro.
Marlboro then suddenly faltered badly in the market till the 1950s, when it made a rollicking comeback following the introduction of a new cowboy image for the brand. Sales skyrocketed by 5,000%. Marlboro with a filtered tip was launched in 1955.
The brand is named after Great Marlborough Street, the location of its original London factory. Richmond, Virginia, is now the location of the largest Marlboro cigarette manufacturing plant.
Altria CEO & chairman is Louis Camilleri.

7. Wal-Mart

The world's 7th most powerful brand, Wal-Mart, is estimated to be worth $36.880 billion.
Wal-Mart Stores is an American public corporation and the world's largest retailer. It is the largest private employer, the largest grocery retailer, and the largest toy seller in the United States.
It was founded by Sam Walton, who opened his first Wal-Mart discount store in Rogers, Arkansas, in 1962. The company was incorporated on October 31, 1969, and listed on the New York Stock Exchange in 1972.
Sam Walton died on April 5, 1992 at the age of 74.
His widow Helen R Walton, daughter Alice L Walton, and sons Jim C Walton, John T Walton and S Robson Walton, each with a personal wealth of $20.5 billion, have all been ranked among the richest Americans by Forbes.
H Lee Scott is Wal-Mart CEO, while S Robson Walton, is the retail giant's chairman.

8. Citi

Citi is the world's 8th most powerful brand with an estimated value of $33.706 billion.
Citigroup Inc was formed following the $140 billion merger of Citicorp and Travelers Group on April 7, 1998 to create the world's largest financial services organisation. The company employs almost 300,000 people around the world.
Travelers was founded in 1864 in Hartford, Connecticut. It dealt in insurance and is noted for many industry firsts: the first automobile policy, the first commercial airline policy, and the first policy for space travel. In the 1990s, it went through a series of mergers and acquisitions.
It was bought by Primerica in 1993, but the resulting company retained the Travelers name. In 1995, it became The Travelers Group. It bought Aetna's property and casualty business in 1996.
Citicorp was the descendant of First National City Bank, founded in New York City. It was one of the oldest banks in the United States (founded in 1812), and had the largest international branch presence of any United States headquartered bank. In the 1960s and 1970s, chairman Walter Wriston led the bank into sovereign debt and loan syndication. It was Writsen who led the technology of ATM cards before the the banks. He also spearheaded the name change to Citibank in the late 1970s.
Charles Prince is the company's chairman & CEO.

Charles Prince, chief executive and chairman of Citigroup, during an unveiling ceremony for the group's new logo in Seoul. Photograph: Jung Yeon-Je/AFP/Getty Images

9. IBM

International Business Machines Corporation, also called IBM or 'Big Blue', is a multinational computer technology corporation headquartered in Armonk, New York, USA.
Till 2006 it was the world's largest computer company, but has now ceded the top spot to Hewlett-Packard. With over 350,000 employees worldwide, IBM is the largest information technology employer in the world.
The company which became IBM was founded in 1888 as Herman Hollerith and the Tabulating Machine Company. It was incorporated as Computing Tabulating Recording Corporation (CTR) on June 15, 1911, and was listed on the New York Stock Exchange in 1916. IBM adopted its current name in 1924, where it became a Fortune 500 company.
Samuel J Palmisano is IBM chairman & CEO.

10. Toyota

Toyota with an estimated brand value of $33.427 billion is the 10th most powerful brand in the world.
Toyota Motor Corporation is a Japanese multinational corporation and the world's largest auto company that manufactures automobiles, trucks, buses, and robots. The headquarters of Toyota are located in Toyota, Aichi, Japan. It is the world's eighth largest company by revenue of $179 billion as of 2006.
The company was founded in 1937 by Kiichiro Toyoda as a spinoff from his father's company Toyota Industries to create automobiles. It created, first as a department of Toyota Industries, its first product Type A engine in 1934 and its first passenger car in 1936.
Toyota Motor Co. was established as an independent company in 1937. Although the founding family name is Toyoda, the company name was changed in order to signify the separation of the founders' work life from home life, to simplify the pronunciation, and to give the company a happy beginning. Toyota is considered luckier than Toyoda in Japan.
Katsuaki Watanabe is Toyota's president and CEO, while Fujio Cho is chairman. Shoichiro Toyoda is the company's honorary chairman; Hiroshi Okuda is senior advisor; and Katsuhiro Nakagawa is vice chairman.

The corporate logo of the Toyota car company at the annual motor show in Paris. Photograph: Pascal Le Segretain/Getty Images

Tuesday, June 5, 2007

Astonishing !!!

Pada pukul 1.45 pagi 5 jun 2007 (hari ni) maka lengkaplah kehidupan diriku dengan kehadiran yang tersayang. dah lama aku perhatikannya dari jauh dan akhinya malam semalam adalah puncak kepada segala-galanya.but don't be suprised as i am not thinking like what you are thinking. actually the right word is 'setelah lama membuat muka seposen kepada bangla yang menjaga kaunter shell di tempat aku akhirnya complete jua koleksi SHELL FERRARI aku..' heheh..

camne leh leh complete? bukan kah ko ini mat rempit yang menunggang modenas kriss? bukankan full tank kriss baru rm8? nak dapat kereta bukan ke kena beli minyak rm40 jer??
rahsianya ialah aku hanya isi minyak moto rm4(bukan full tank- cis si cheapskate!) je tapi aku gi isi pukul 1 pagi la time takde orang baru la dapat kow-tim ngan bangla tuh..

1st time beli aku dapat model f2005,
2nd time model f430,
3rd time model super america dan
4th time aku beli 360 spider..
malam semalam aku berjaya beli dua ketul sekaligus...
model enzo dengan f50. heheheh lena tido malam semalam..

Friday, June 1, 2007

2 Breaking News This Week

Sigh..banyak hari tak menulis di sini.adakah aku ini hangat2 chicken shit sahaja menulis blog. mungkin ya this week there are 2 news that really caught my attention.1st is lina joy case on her converting her religion and her request on 'erasing' the Islam word on her MyKad. 2nd is the accident that happens few days ago.

Quoted from Utusan Malaysia:

Lina Joy gagal dalam rayuan gugur perkataan Islam

PUTRAJAYA 30 Mei - Azlina Jailani, wanita yang menukar agama ke Kristian, gagal
dalam rayuannya hari ini untuk mendapatkan perintah Mahkamah Persekutuan untuk
memaksa Jabatan Pendaftaran Negara memadamkan perkataan "Islam" dari kad

Dalam keputusan majoriti 2-1, Mahkamah Persekutuan memutuskan bahawa Azlina, 42,
yang telah menukar namanya kepada Lina Joy, perlu mendapatkan sijil pengisytiharan
daripada Mahkamah Syariah untuk mengesahkan dia tidak lagi menganut agama Islam
sebelum JPN boleh menggugurkan perkataan "Islam" dalam kad pengenalannya.
Ketua Hakim Negara, Tun Ahmad Fairuz Sheikh Abdul Halim berkata, JPN berhak untuk
menggenakan syarat kepada Lina Joy memintanya mengemukakan sijil atau deklarasi atau
satu perintah daripada Mahkamah Syariah untuk mengesahkan dia keluar daripada Islam
sebelum bertindak menggugurkan perkataan Islam dalam kad pengenalannya.
Ahmad Fairuz dan Hakim Mahkamah Persekutuan, Datuk Alauddin Sherif menolak rayuan
itu, manakala Hakim Besar Sabah dan Sarawak, Datuk Richard Malanjum, membenarkan
deklarasi yang dipohonnya.

Lina mengemukakan rayuan itu kepada Mahkamah Persekutuan setelah Mahkamah Rayuan
membuat keputusan pada 19 Sept., 2005 menghalangnya daripada menggugurkan perkataan
"Islam" dari kad pengenalannya dengan alasan bahawa tindakannya keluar daripada
Islam tidak mendapat pengesahan daripada Mahkamah Syariah atau pihak berkuasa Islam
yang lain.

Permohonan kepada Mahkamah Rayuan itu dilakukan setelah Mahkamah Tinggi, pada April
2001, menetapkan bahawa sebagai seorang Muslim, dia tidak boleh keluar daripada
Islam, dan soal keluar daripada Islam, perlu diputuskan oleh Mahkamah Syariah.
Lina menamakan Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan, kerajaan Malaysia dan Ketua
Pengarah Jabatan Pendaftaran Negara, Datuk Wan Ibrahim Wan Ahmad, sebagai responden.
Pada 2 Feb., 1997, dia memohon kepada JPN untuk menukar namanya kepada Lina Joy
dengan alasan dia telah menganut agama Kristian, tetapi permohonan itu ditolak pada
11 Ogos, 1997. - Bernama

quoted from Harakahdaily:

Kes Lina Joy: PAS sambut baik keputusan mahkamah

KUALA LUMPUR, 31 Mei (Hrkh) - PAS melahirkan kesyukuran di atas keputusan majoriti hakim 2:1 menolak permohonan Azlina Jailani (Lina Joy), 42, untuk membuang status agamanya daripada kad pengenalan beliau.

Timbalan Presiden PAS, Ustaz Nasharudin Mat Isa sewaktu dihubungi Harakahdaily mengucapkan syukur kerana keputusan tersebut memberi satu imej terhadap Islam di samping akan terus menjadi titik tolak dalam mempertahankan akidah dan syariat Islam.

Sementara itu, Ahli Jawatankuasa PAS Pusat, Ustaz Taib Azamuddin berpendapat keputusan tersebut merupakan suatu keputusan lebih daripada keputusan biasa serta mengharapkan mudah-mudahan pihak mahkamah yang terlibat dengan keputusan tersebut dirahmati dan diberkati Allah.

"Menyelamatkan seorang muslim daripada murtad suatu jihad yang besar. Keputusan menolak permohonan Lina Joy untuk membuang perkataan Islam daripada kad pengenalan adalah sebahagian daripada usaha yang dilakukan mahkamah. Sepatutnya apabila mahkamah membuat keputusan tersebut, Lina Joy seharusnya meneliti semula serta menginsafi apa yang telah dilakukannya.

"Agama bukan mengikut perasaan dan mengikut kepentingan. Agama berkaitan dengan ketuhanan. Apabila berkaitan dengan ketuhanan, asasnya berdasarkan kepentingan dan kemahuan. Kepentingan dan kemahuan kita dipengaruhi oleh banyak sudut sedangkan agama adalah perkara kebenaran. Kebenaran pula tidak berdiri semata-mata berdasarkan kemahuan seseorang," katanya sewaktu dihubungi Harakahdaily.

Justeru katanya, Lina Joy seharusnya bersikap rasional serta merujuk perkara berkaitan agama kepada ahli agama.

Katanya, jika dia tidak memahami mengenai hukum-hakam Islam, dia seharusnya rujuk kepada mereka yang arif mengenainya.

Semalam, dalam perbicaraan di Mahkamah Persekutuan, Putrajaya, Ketua Hakim Negara, Tun Ahmad Fairuz Sheikh Abdul Halim bersama seorang lagi hakim Dato' Alauddin Dato' Mohd Sheriff mengetepikan permohonan Azlina,, manakala seorang lagi hakim, Hakim Besar Sabah dan Sarawak Dato' Richard Malanjun membenarkan permohonan tersebut.

Keputusan tersebut disambut dengan gemuruh takbir oleh lebih 500 umat Islam yang hadir di perkarangan Mahkamah Persekutuan. - mns

the 2nd news...

Lapan maut lori kontena rempuh kereta di plaza tol

a very graphic image..

ALOR STAR 29 Mei – Lapan orang termasuk tujuh sekeluarga terbunuh apabila sebuah lori kontena merempuh deretan kereta yang sedang menunggu untuk membayar tol, di Plaza Tol Hutan Kampung di Kilometer 41.3, Lebuh Raya Utara-Selatan, dekat sini hari ini.

Berikut ialah senarai nama mangsa yang terbunuh dalam kemalangan ngeri itu:

1.Ilias Salleh, 54

2.Suraya Ilias, 32

3.Sawiyah Ilias, 27

4.Mohd. Azlan Ilias, 21

5.Mohd. Afif Alias, 6

6.Nurul Izzati Alias, 4

7.Uzma Danial Syahril, 1

8.Wan Rohani Wan Ibrahim, 54

Mangsa yang tercedera:

1.Umi Syakila Mohd. Sobri, 23

2.Mohd. Arif Irfan Taquidin, 6 bulan

Lapan maut lori kontena rempuh kereta di plaza tol

OlehDiyana Rose Kamalludeen

ALOR STAR 29 Mei – Lapan orang termasuk tujuh sekeluarga terbunuh apabila sebuah lori kontena merempuh deretan kereta yang sedang menunggu untuk membayar tol, di Plaza Tol Hutan Kampung di Kilometer 41.3, Lebuh Raya Utara-Selatan, dekat sini hari ini.

Tujuh yang terbunuh dalam kereta Proton Iswara dipercayai daripada satu keluarga manakala seorang lagi ialah wanita dalam kereta Perodua Kancil di hadapannya.

Ketua Polis Daerah Kota Setar, Asisten Komisioner Zainal Abidin Kassim berkata, kemalangan membabitkan lima kenderaan itu berlaku pada pukul 4 petang, kira-kira 200 meter dari plaza tol.

‘‘Semua mangsa meninggal dunia di tempat kejadian. Polis mengambil masa hampir dua jam untuk mengeluarkan mangsa yang tersepit di dalam kenderaan yang remuk,” katanya kepada pemberita di Bilik Mayat Hospital Alor Star (HAS) di sini.

Lori kontena dari Perai itu dipercayai dipandu laju dan gagal berhenti lalu merempuh sebuah kereta Proton Iswara di hadapannya yang dinaiki oleh tujuh sekeluarga berkenaan.

Zainal Abidin berkata, kereta Proton Iswara itu kemudian terperosok di bawah lori dan dipercayai turut diseret merempuh dua kenderaan di hadapan iaitu Perodua Kancil dan kenderaan pacuan empat roda, Mitsubishi Pajero.

Kenderaan pacuan empat roda itu pula merempuh sebuah lori treler di hadapannya. Pemandu serta penumpang Pajero itu cedera ringan.

Tujuh beranak yang terbunuh ialah Ilias Salleh, 54, dari Kampung Baru Tasek Gelugor, Pulau Pinang, anaknya, Suraya Ilias, 32, Sawiyah Ilias, 27, dan Mohd. Azlan Ilias, 21.

Tiga kanak-kanak dalam kereta itu turut terbunuh iaitu Mohd. Afif Ilias, 6, Nurul Izati Ilias, 4, dan Uzma Danial Syahril, 1.

Seorang lagi yang terbunuh ialah penumpang Perodua Kancil, Wan Rohani Wan Ibrahim, 54, berasal dari Kampung Lubuk Batu, Wang Tepus dekat Jitra manakala dua lagi dalam kereta itu, tercedera.

Mereka ialah anak Wan Rohani yang juga pemandu kereta, Umi Syakila Mohd. Sobri, 23, yang patah kaki kanan dan seorang kanak-kanak, Mohd. Arif Irfan Taquidin, 6 bulan, yang sehingga kini tengah malam ini belum sedarkan diri.

‘‘Mayat tujuh sekeluarga itu ditemui di bahagian kerusi hadapan kereta Proton Iswara itu dipercayai akibat hentakan kuat lori kontena,” katanya.

Zainal Abidin memberitahu, siasatan awal mendapati terdapat kesan brek di tempat kejadian tetapi lori kontena itu mungkin tidak sempat mengelak kenderaan di hadapan.

Pemandu lori kontena itu yang berusia 35 tahun tidak cedera dan disoal siasat mengikut Seksyen 41.1 Akta Pengangkutan Jalan 1987 kerana memandu secara melulu dan menyebabkan kematian.

Katanya, siasatan lanjut masih dijalankan bagi mengenal pasti punca kemalangan.

Tujuh sekeluarga dikebumi satu liang

dalam satu liang lahad.. takziah pada keluarga mangsa..

TASEK GELUGOR 30 Mei – Suasana pilu menyelubungi Tanah Perkuburan Islam Kampung Baharu, di sini ketika pengkebumian jenazah tujuh sekeluarga yang terbunuh dalam kemalangan ngeri di Plaza Tol Hutan Kampung di Kilometer 41.3, Lebuh Raya Utara-Selatan dekat Alor Star, petang semalam.

Ahli keluarga, sanak-saudara, penduduk setempat dan orang ramai yang hadir tidak dapat menahan kesedihan sehingga menitiskan air mata menyaksikan upacara itu apabila ketujuh-tujuh mangsa dikebumikan dalam satu liang lahad, kira-kira pukul 11 pagi ini.

Mangsa terbabit ialah Ilias Salleh, 54; anaknya, Suraya Ilias, 32; Sawiyah Ilias, 27; Mohd. Azlan Ilias, 21; serta tiga cucunya, Mohd. Afif Alias, 6; Nurul Izati Alias, 4; dan Uzma Danial Syahril berusia setahun.

Kepiluan jelas dirasai keluarga dan penduduk kampung apabila jenazah mereka yang dibawa dengan trak tentera Kem 6 Briged Rejimen Askar Melayu Diraja, Kepala Batas, Alor Star tiba di kampung tersebut kira-kira pukul 6.30 pagi.

Suami Suraya, Alias Darus, 34, dan suami Sawiyah, Syahril Baharom, 30, antara yang turut mengiringi jenazah ketujuh-tujuh mangsa ke tanah perkuburan tersebut.

Orang ramai serta saudara-mara keluarga malang itu dilihat menitiskan air mata sewaktu Alias dan Syahril menjirus air mawar ke atas pusara isteri dan anak masing-masing.

Lebih menyayat hati apabila Alias yang juga bapa Mohd. Afif dan Nurul Izati tidak dapat menahan rasa pilu sehingga terpaksa ditenangkan ahli keluarga terdekat.

Alias sebelum ini telah kehilangan anak sulungnya, Nurizati yang turut terbabit dalam nahas jalan raya pada tahun 2001 pada usia tiga tahun.

“Saya reda dengan apa yang terjadi dan menganggapnya ketentuan Allah yang mengambil sekaligus tiga orang yang amat saya sayangi. Dia lebih menyayangi mereka,” katanya ketika ditemui di tanah perkuburan itu hari ini.

Dalam kejadian kira-kira pukul 4 petang semalam, lapan orang termasuk tujuh sekeluarga berkenaan terbunuh apabila sebuah lori kontena merempuh deretan kereta yang sedang menunggu untuk membayar tol di plaza tol tersebut.

Lori kontena dari Prai itu dipercayai dipandu laju dan gagal berhenti lalu merempuh kereta Proton Iswara yang dipandu Sawiyah menyebabkan kenderaannya terperosok di bawah lori.

Seorang lagi yang terbunuh ialah penumpang sebuah Perodua Kancil, Wan Rohani Wan Ibrahim, 54, berasal dari Kampung Lubuk Batu, Wang Tepus dekat Jitra manakala dua anaknya, Umi Syakila Mohd. Sobri, 23, dan Mohd. Arif Irfan Taquidin, 6 bulan tercedera.

Sementara itu, bekas isteri Ilias yang juga ibu kepada Suraya, Sawiyah dan Mohd. Azlan, Husni Abdullah, 52, berkata, dia mula mengesyaki sesuatu yang buruk berlaku ke atas keluarganya apabila berasa resah sejak kebelakangan ini.

“Dua malam berturut-turut saya tak lena tidur, keluh kesah, hati rasa tak sedap... tapi tak tahu sebab apa, rupanya ini yang terjadi,” katanya.

Husni memberitahu, hubungannya dengan anak-anaknya amat rapat termasuk dengan bekas suaminya walaupun mereka telah berpisah sejak 15 tahun lalu.

“Mereka semua anak yang baik dan cucu-cucu saya semua tu cerdik belaka,” katanya sebak.

Pemandu lori kontena direman

ALOR STAR 30 Mei – Pemandu lori kontena yang terlibat dengan kemalangan mengorbankan lapan orang termasuk tujuh sekeluarga di Plaza Tol Hutan Kampung, Lebuh Raya Utara- Selatan, dekat sini, petang semalam ditahan reman empat hari bagi membantu siasatan.

Perintah tahanan reman itu dikeluarkan oleh Pendaftar Mahkamah Sesyen Alor Star, Rosmini Mat Rashid selepas polis membuat permohonan dengan membawa pemandu berusia 35 tahun berasal dari Seberang Prai itu, ke mahkamah kira-kira pukul 10 pagi ini.

Ketua Polis Daerah Kota Star, Asisten Komisioner Zainal Abidin Kasim berkata, pemandu itu ditahan malam tadi selepas dia datang ke Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Kota Star untuk membuat laporan berhubung kemalangan itu.

Menurutnya, kes disiasat mengikut Seksyen 41 (1) Akta Pengangkutan Jalan 1987 dan Seksyen 117 Kanun Keseksaan kerana memandu dengan cuai dan mengakibatkan kematian.

Jika sabit kesalahan, dia boleh dihukum penjara antara dua dan 10 tahun serta lesen memandu digantung dan denda antara RM5,000 dan RM20,000.

“Polis akan siasat kes ini daripada pelbagai aspek dan kita minta saksi kejadian supaya tampil memberi keterangan bagi membantu siasatan kes berkenaan.

“Berdasarkan siasatan awal, kita tidak menolak kemungkinan kemalangan itu berlaku akibat kelalaian pemandu lori kontena tersebut,” katanya.

Menurut Zainal Abidin, ujian air kencing dan darah telah dijalankan terhadap pemandu terbabit bagi mengesan sama ada dia mengambil dadah atau memandu di bawah pengaruh alkohol.

Bagaimanapun, jelas beliau, keputusan ujian tersebut masih belum diketahui.

Dalam kejadian kira-kira pukul 4 petang semalam, lapan terbunuh termasuk tujuh sekeluarga apabila sebuah lori kontena merempuh deretan kereta yang sedang menunggu untuk membayar tol di Plaza Tol Hutan Kampung di Kilometer 41.3 Lebuh Raya Utara-Selatan.

Tujuh beranak yang terbunuh ialah Ilias Salleh, 54, dari Kampung Baharu Tasek Gelugor, Pulau Pinang, anaknya, Suraya, 32, Sawiyah, 27, dan Mohd. Azlan, 21.

Tiga cucu Ilias turut terbunuh iaitu Mohd. Afif Alias, 6, Nurul Izzati Alias, 4, dan Uzma Danial Syahril, 1.

Seorang lagi yang terbunuh ialah penumpang Perodua Kancil, Wan Rohani Wan Ibrahim, 54, berasal dari Kampung Lubuk Batu, Wang Tepus Jitra yang turut dirempuh lori berkenaan.

+ i think the lorry driver is a reallly smart guy.he quickly ran to the nearest balai polis to tell about what happpen(what a responsible person he is!) he knew that if he stay there he will be eating through straw in the next day (that if he is still alive!) or he will became lauk to all the people that witness what happen!